Miettinens är det perfekta stället för grupper som vill umgås och njuta av Fäbodas förtrollande skönhet.

Hyr Jakobstads bästa utsikt!

Om Miettinens stuga

Miettinens stuga vid Fäbodas klippor passar utmärkt för grupper som vill umgås, grilla något gott, simma, spela volleyboll, skida på isen eller bara koppla av och njuta av den vackra naturen. Varför inte planera in en hajk längs någon av Fäbodas vandringsleder och sedan avsluta i den mysiga stugan vid stranden?

En dag vid Miettinens passar för människor i alla åldrar och många olika tillfällen i livet.

Bokning

Bokningar tas emot året om och sker främst via e-post: info@visitjakobstad.fi

Bokningsförfrågningar kan även ske via telefon genom att ringa Visit Jakobstad +358 44 493 8834 (Matilda).

Betalning sker i samband med bokningen. Avbokningar görs per e-post till info@visitjakobstad.fi Obs! Vid avbokningar senare än 24 timmar före incheckning görs ingen återbetalning av hyresavgiften.


Du kan betala med följande betaltjänster:

  • Visa
  • Mastercard
  • Masterpass
  • MobilePay
  • Pivo
  • Siirto

Kontantbetalning är inte möjlig.

PRISER:
  • 4 h 80 €
  • 8 h 120 €
  • 24 h 160 €
  • Längre tid: ta kontakt
BOKNINGAR:

Bra att veta

Stugan är utrustad med bland annat eldstad och långbord med plats för 16 personer. Det går också att värma stugan med hjälp av gaskaminen på plats. Besökarna tar själva med sig såväl ved som gas ifall man vill värma upp stugan eller grilla något gott. Elen från stugans solpaneler räcker för belysningen, vattenkokaren och projektorn, men inte för att driva exempelvis medhavda värmeelement.  

Utomhus finns också möjlighet att göra upp eld vid en grillplats alldeles intill. Det finns vattenkokare, men kom ihåg att ta med eget vatten. Det finns inga andra elektriska apparater i stugan.

Inomhus finns också en enkel förbränningstoalett men inget rinnande vatten. Det finns inga sovplatser i stugan och den kan inte bokas för övernattning.

ELDSTAD INOMHUS OCH GRILLPLATS UTOMHUS

LÅNGBORD FÖR 16 PERSONER

STRÖM FRÅN SOLPANELER

FÖRBRÄNNINGS-TOALETT INOMHUS

Upplev Fäboda året om

Upplev årets växlingar vid stugan, som kan nås via den hinderfria vandringsleden med start från Kaffestugans parkering.

Det innebär att du kan komma ända fram till stugan med rullstol och barnvagn så länge marken är snöfri.

Vinter vid Miettinens stuga

För de som vill uppleva Fäbodas vackra vinternatur kan det vara bra att ha med varma kläder, sittunderlag och filtar, för att hålla värmen medan stugan värms upp av brasan i den öppna spisen eller gaskaminen. Stugan kan fungera som en värmande tillflykt för till exempel skidåkare, grupper på jakt efter spektakulära norrsken eller de som vill beundra havets krafter från fågeltornet.

Möjligheterna är många, men notera att varken terrassen eller den hinderfria vandringsleden underhålls vintertid, vilket kan begränsa framkomligheten.

HISTORIA

Fäboda kur och Miettinens stuga

Du är varken den första eller den sista. Generationer av människor har sökt sig till Fäbodas stränder för att ta del av den friska havsluften och undersköna naturen. Här är det enkelt att vara närvarande i varje andetag och att samtidigt förundras över den tid som slipat klipporna till deras oregelbundna perfektion.

I början av 1900-talet fanns en stark tilltro till havsluftens positiva hälsoeffekter och år 1916 grundades därför ett behandlingshem för lungsjuka vid Fäboda. Behandlingshemmet fick namnet Fäboda kur, och uppfördes alldeles i närheten av den plats Miettinens stuga står på idag. Miettinens stuga byggdes omkring 1956 av tobaksfabriken Strengbergs dåvarande direktör Lauri Johannes Miettinen.

Fäboda kur revs på 1980-talet, men Miettinens stuga fick däremot stå kvar och fortsatte att fungera som en sommarstuga för stadens anställda. Idag har stugan renoverats och anpassats för att kunna ta emot grupper av människor (t.ex. kompisgäng, familjer och arbetskamrater) som vill umgås tillsammans ute vid Jakobstads vackraste stränder.

Läs merLäs mindre

HISTORIA

Om Lauri Miettinen

Lauri Johannes Miettinen (1905–1963) var en strävsam och mångkunnig man som under sitt liv kom att axla en rad varierande förtroendeuppdrag och yrkesroller. Han jobbade som ambassadör i Spanien, vann FM-guld i 4 x 100 meter stafett, blev bekant med president Kekkonen, fungerade som vd för en av Finlands största tobaksfabriker och översatte böcker och skådespel till finska.

Det var högsommar när familjen Miettinens flyttlass anlände till Jakobstad år 1953. Flytten hade föranletts av att Lauri Miettinen anställts som verkställade direktör för Strengbergs tobaksfabrik (eller Oy Ph. U. Strengberg och Kni Ab, som var företagets officiella namn). Väl framme i Jakobstad blev Miettinen snart engagerad i stadens föreningsliv. Han blev bland annat ordförande för The English Club och Pietarsaaren yhteislyseos föräldraråd.

Miettinen är antagligen mest känd för sina insatser för den finska idrotten. Han var sekreterare för Finlands olympiska kommitté under åren 1938–1947 och var även medlem i organisationskommittén inför OS i Helsingfors 1952. Det var också genom idrottssammanhangen han stiftade bekantskap med bland andra Urho Kekkonen och Paavo Nurmi.

Läs merLäs mindre